9/5/17

Γιαρμάς

Είδος μεγάλου ροδάκινου με στρογγυλό σχήμα. Εξωτερικά είναι κίτρινο με πορτοκαλί αποχρώσεις και αρκετό χνούδι. Ο καρπός είναι μαλακός, γλυκός και χυμώδης.
Τρώγεται νωπός, σε κομπόστα, σε σαλάτες, στη μαγειρική γενικά και ζαχαροπλαστική.
Ιστορία
Προέρχονται απο τη ποικιλία "κίτρινη Elberta". Ο κυριώτερος εισαγωγέας και παραγωγός αυτής της ποικιλίας ονομαζότανε  "Γιαρμάς", έτσι πήρε το φρούτο αυτό το όνομα. Σήμερα οι γιαρμάδες ανήκουν στη ποικιλία Χάλ (Halle) που είναι αυτογόνιμη, εξαιρετική για νωπή κατανάλωση αλλά και για κονσερβοποίηση. Ωριμάζει στα μέσα Αυγούστου.


Λέγεται και Γερμάς.  

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι απο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου